Ervaring verwoorden

  • In het aandachtig bewegen je grenzen ervaren

Yoga biedt een uitgelezen kans om stil te staan bij gedachten en gevoelens. En zo bewuster te worden van jezelf.

Verbinding

Yoga betekent verbinding. Bijvoorbeeld tussen lichaam, gedachten en gevoelens. Tijdens een yogaoefening geeft je lichaam veel informatie over hoe het met je gaat en of je de grenzen van je lichaam accepteert. Zeker wanneer je de oefening met aandacht uitvoert. 

Grenzen accepteren

Accepteer jij je fysieke en mentale grenzen? Voel je het verschil tussen inspanning en ontspanning? Het stimuleert bewustwording om tijdens het oefenen op te merken wat er gebeurt: of je ergens fysiek ongemak voelt, je tanden op elkaar bijt om vol te houden, door blijft ademen, welke gedachten er opkomen. Door deze ervaringen te verwoorden en na te bespreken leer je je lichaam, geest en emoties beter kennen. Deze bewustwording helpt om ook in het dagelijkse leven je grenzen op te merken en in balans te blijven.

Vrij voelen

In het artikel Het helend effect van navragen in de yogales (pdf) beschrijf ik vanuit mijn ervaring als opleider van yogadocenten bij Samsara Yoga Docentenopleiding - dat het navragen van een yoga-oefening in een yogales klachten kan voorkomen. Het navragen biedt niet alleen de gelegenheid om op ervaringen in te gaan, het creëert ook een open lesklimaat waarin mensen zich vrij voelen om te reageren op oefeningen en om vragen te stellen. Doordat cursisten weten dat we 'navragen' gaan ze bewust beter voelen in het lichaam. 

Publicatie artikel in: Nieuwsbrief Vereniging Yogadocenten Nederland, nummer 1 2019

Tekening: Joris Mensink©